nieuwsbrief_2_2015

Nieuwsbrief 87 jaargang 2015-2

 

S.A.M. : Beachvolleybalveld Belfeld; SAM-gelden voor 2015 al op.

 

De S.A.M.-(Stad van Actieve Mensen) gelden zijn voor 2015 weer helemaal opgebruikt. Er zijn in onze gemeente kennelijk steeds meer individuen of groepen die iets moois in de eigen omgeving willen opbouwen. Iedereen die een burgerinitiatief heeft, kan komend jaar weer bij de gemeente Venlo een beroep doen op dit fonds.

In Belfeld is in het late voorjaar gelukkig nog wel een mooi beachvolleybalveld gerealiseerd middels dit fonds. Een aantal meiden uit het dorp vond het tijd worden dat de plak, waar vroeger de Leygraafschool stond, op te leuken. En dat dit gelukt is, kun je zien op de foto. Dank jullie wel voor de inzet! Zie ook de website van de gemeente http://venlo.nl/wonen_milieu/wonen/Pages/SAM-fonds.aspx

 

Bezoek aan voedselbank

 

Als lid van werkgroep Kind en Armoede van stichting Bindkracht gaat raadslid  Marjan Schuman samen met de andere leden op bezoek bij de voedselbank in Tegelen. Fer Hoedemakers, voorzitter van de voedselbank, vertelt op boeiende wijze. Hij is blij met het maatschappelijk ondernemerschap van veel bedrijven die gratis voedsel leveren. Toch is er tekort aan verse groenten, fruit en babyvoeding; zaken die vooral voor kinderen belangrijk zijn. De voedselbank is een bedrijf met veel vrijwilligers en er is sprake van een fikse logistieke organisatie: voedsel wordt opgehaald, gecontroleerd, opgeslagen, verdeeld in pakketten en gedistribueerd. Mensen die in aanmerking komen voor een voedselpakket hebben een leefgeld van € 200,- per maand. Om de drie maanden wordt gecheckt of dit leefgeld inmiddels is verhoogd en of zij dus niet meer in aanmerking komen voor een pakket. Men kan maximaal drie jaar een pakket ontvangen. Er is een toenemende behoefte aan voedselpakketten; veel mensen zijn door de crisis in problemen geraakt. Onder de mensen zijn veel alleenstaanden. Opvallend is dat er weinig ouderen bij zijn. Mogelijk heeft dit ook te maken met schaamte. Als pakketten worden afgehaald kan er een kopje koffie worden gedronken. Zo ontstaan  contacten. Dit leidt vaak tot onderlinge zelfhulp.


Contactgegevens van voedselbank zijn:
postadres: Hoekstraat 2 5931 GJ Venlo-Tegelen
telefoon: aanbieden voedselpakketten:  06 5550 5050
aanvragen voedselpakketten: 06 4801 6316
e-mail:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                    website: www.voedselbankvenlo.nl
bankrelatie: NL39RABO0173844693

 

Passiespelen 2015

 

 In Tegelen kunt u van 10 mei t/m 13 september genieten van een spectaculair schouwspel van de 20ste editie van de Passiespelen. De openluchtspelen in Tegelen begonnen in 1926. Toen vond de oprichtingsdatum van de Tegelse Openluchtspelen plaats in Café Den Gouden Herberg. Tegelen maakt voor het eerst kennis met de Passiespelen in het jaar 1931. In 1932 vindt de 2de reeks Passiespelen plaats. In 1934 wordt het oorspronkelijke comité openluchtspelen omgezet in de Stichting Passiespelen. In 1935 vindt de 3de reeks opvoeringen plaats van het Passiespel. Ondanks de oorlog worden in 1940 toch de passiespelen gespeeld. De 6de reeks van opvoeringen vindt plaats in het jaar 1950. Het aantal bezoekers kwam dat jaar tot 150.000. Er werden dat seizoen 35 voorstellingen gespeeld. In 1955 vindt de 7de reeks opvoeringen plaats. Dit jaar trekt een record aantal toeschouwers naar De Doolhof t.w. 160.000.

In 1960 vindt de 8ste reeks van opvoeringen plaats. De eerste besprekingen hebben als onderwerp te komen tot een overkapping van ca. 4500 zitplaatsen. De tijd die gemoeid was met deze overkapping dwong het bestuur van de Passiespelen af te wijken van de normale cyclus van het om de vijf jaar spelen. In 1966 wordt over de publieke tribune een overkapping gebouwd. Vanaf dit moment kent Tegelen een prominente boog in het centrum. Door de werkzaamheden van de overkapping start in 1967 de 9de reeks Passiespelen. Door de hoge kosten van de overkapping en het dalend aantal bezoekers kwam de stichting Passiespelen in financiële moeilijkheden. Niet in 1970 maar in 1971 werd met een bescheiden aantal van 14 voorstellingen getracht, de spelen voor Tegelen te bewaren. De 11de reeks opvoeringen vindt in 1973 plaats. De 12de reeks opvoeringen trekt in 1975 met 15 voorstellingen 40.000, vooral jonge mensen, naar Tegelen. In 1977 bestaan de Passiespelen 50 jaar. In 1980, 1985, 1990, 1995, 2000 en 2005 vinden respectievelijk de 13de, 14de, 15de, 16de, 17de en 18de reeks van opvoeringen plaats. In 2010 speelt men voor de 19de keer het verhaal over de laatste dagen in het leven van Jezus. Om ervoor te zorgen dat het dit jaar ook weer een mooi Passiespel wordt is regisseur Cees Rullens verzocht om hierover de scepter te zwaaien. Het stichtingsbestuur van de Passiespelen is in 2015 heel erg verheugd wederom  een onvergetelijk theaterstuk aan te kunnen bieden:  “Lente in Galilea. Een Passiespel”, van de Vlaamse auteur Patrick Lateur. Je wederom verbazen, verwonderen, verdiepen. De voorstellingen vinden plaats in openluchttheater De Doolhof in een overweldigend decor.

 

Buitenbad Blerick: volgend jaar open, maar nog meer vrijwilligers gewenst

 

 Het was eigenlijk de wens van de initiatiefnemers om deze zomer nog het buitenbad open te krijgen. Maar de tijd van de voorbereiding was simpelweg te kort. Een aantal onduidelijkheden en vragen, met name op het gebied van veiligheid, moesten eerst worden opgeheven. Er zijn nu heldere afspraken gemaakt, waardoor de gemeente het zwembad met vertrouwen kan overdragen aan de vrijwilligers, aldus wethouder Henk Brauer. Initiatiefnemer Wim Weijmans: “ We zijn blij dat de kogel nu definitief door de kerk is en we een akkoord hebben van de gemeente. We kunnen nu beginnen met alle voorbereidingen zodat het zwembad volgend jaar ook echt een aantrekkelijke recreatieplek is waar veel meer te doen is dan alleen zwemmen. Er is nog genoeg werk aan de winkel.“ Om in 2016 volledig open te kunnen gaan zijn er nog circa 100 vrijwilligers nodig die gemiddeld 4 uur per week hun steentje bij willen dragen. Wie als vrijwilliger aan de slag wil, kan zich melden viawww.buitenbadgrootvenlo.nl

 

Dorpsontwikkelingsplan Arcen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het dorpsontwikkelingsplan Arcen is op 3 juni aangeboden in de gemeenteraad Venlo. Een mooi en overzichtelijk document waarin in een vijftal uitvoeringsprogramma’s de ideeën en voorstellen zijn uitgewerkt. Er is een verkeerscirculatieplan voor heel Arcen, en er worden dorpsommetjes gerealiseerd met rustplekjes voorzien van toeristische informatie. Een andere wens is één gezondheidscentrum met huisarts, tandarts, fysiotherapeut en apotheek.

Dit is maar een kleine greep uit het plan. Het volledige dorpsontwikkelingsplan of een samenvatting ervan, kunt u in de onderstaande link bekijken De prioriteiten in het uitvoeringsprogramma worden bepaald in het samenspel van dorpsraad, verenigingen, werkgroepen en de gemeente. http://www.dedorpsraadarcen.nl/nieuws/eindresultaatdop

 

Begraafplaats Belfeld

 

Vrijwilligers: de gemeentelijke begraafplaats in Belfeld.

Twee donderdagen per maand steekt een groep Belfeldenaren de handen uit de mouwen op het Gemeentekerkhof Belfeld. Verreweg de meesten zijn allang gepensioneerd. Ze vormen voor onze samenleving de “zilveren kracht”. Het wordt niet altijd en door iedereen gezien: maar het zijn wel deze mannen die ervoor zorgen dat de begraafplaats er altijd piekfijn bij ligt. Met de gemeente is afgestemd welke taken bij de gemeente liggen en welk werk de vrijwilligersgroep op zich neemt.  Puik werk ! Bedankt.

Het Jezusbeeld kent een rijke historie; het heeft op meerdere plekken in het dorp gestaan onder andere vlakbij het Groene Kruis gebouw. Nu staat het op de begraafplaats. Meerdere inwoners van Belfeld is al opgevallen dat het Jezusbeeld in erg slechte staat is maar onze navraag leerde dat de gemeente al  met een restaurateur en transporteur heeft gesproken en dat - zodra deze restaurateur de tijd en de mogelijkheid heeft - het herstel van dit mooie beeld wordt opgepakt.

 

Venlo-Zuid steeds een beetje schoner

 

De straten van Venlo-Zuid ogen, wat betreft zwerfafval, steeds schoner. Hoewel er nog een lange weg te gaan is, mag dit al geconstateerd worden aldus Gerard Cornelissen, een actieve en betrokken man die de wijk kent als zijn broekzak en die vele initiatieven toont, op verschillende gebieden. Met regelmaat brengt Leon van den Beucken een bezoek aan Gerard en aan Venlo-Zuid om zich voor VenLokaal op de hoogte te stellen van de stand van zaken. Er komen steeds meer burgers bij die vrijwillig een deel van hun tijd geven aan de samenleving om de straten weer schoon te krijgen.  Scholen helpen mee. Behalve dat het samen opruimen van zwerfafval de straten weer mooier maken, leidt het tot onderling contact en weer andere initiatieven. Positief is ook dat de twee coffeeshops in Venlo-Zuid zelf ook hun directe omgeving mee helpen schoon te houden. Nog beter zou zijn, dat iedereen zijn eigen rommel in de bakken zou doen, of mee naar huis nemen. Overigens wordt er met de gemeente goed contact gehouden en krijgt de Waterhoenstraat er bijvoorbeeld  3 afvalbakken bij en worden er op de “snoeproutes” andere bakken geplaatst. Dit op verzoek van de wijkraad.

 

Velden en omgeving

 

De officiële opening en ingebruikneming van het BMV-gebouw ‘De Vilgaard’ in Velden ligt inmiddels al weer ongeveer een half jaar achter ons. De inwoners van Velden beginnen zich in te passen en het gebouw begint zich te voegen naar de gebruikers. Dit alles ging natuurlijk niet zonder slag of stoot maar door de niet-aflatende ijver, diplomatie en tact van diverse helpers (hartelijk dank Martine !) beginnen de doelgroepen aan elkaar te wennen en tekent zich een soepelheid af in de organisatie. Uiteraard zijn er zaken die nog geregeld moeten worden: zo denken we bij VenLokaal nog steeds goed na over gepaste oplossingen van verkeersveiligheid en dan met name de oversteek op de Rijksweg bij Bouten. Ook blijft de interessante vraag: wat zouden we allemaal met het gebouw kunnen doen en willen we dat ? Te denken valt dan aan: ruimte voor creatievelingen (schilderen, tekenen, breien), een praatje maken of spelletje doen, reparatie van eenvoudige (elektrische) apparaten, info-spreekuur professionele kracht gemeente, de krant lezen aan een ruime leestafel, - clubje vormen enz. enz., kortom: legio mogelijkheden. En ook hier geldt weer: uw inbreng is van vitaal belang dus laat het ons weten aub.

 

Bereikbaarheid gemeente Venlo

 

We krijgen nog regelmatig vragen van onze inwoners hoe we de gemeente Venlo kunnen bereiken. Daarom heeft VenLokaal voor u de mogelijkheden op een rijtje gezet. 

Telefonisch contact:  14077 (spoedeisende meldingen het beste telefonisch)

Meteen een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.;  geeft u in de onderwerpregel aan welke  vraag of klacht u heeft, geef in uw tekst een duidelijke vermelding en geef ook uw adres en telefoonnummer door. Ga rechtstreeks naar de website, klachten en meldingen:

 

http://www.venlo.nl/gemeente_en_beleid/meldingen-en-klachten/Pages/Meldingen.aspx

Maak gebruik van de Venlo app.: http://venlo.nl/gemeente_en_beleid/stadswinkels/Pages/Appgemeenteinfo.aspx

U kunt ook de Buitenbeter app.downloaden, op uw telefoon http://www.buitenbeter.nl/apps  

Deze apps geven u de mogelijkheid een foto te maken van een probleem en, samen met een

korte omschrijving, te verzenden naar de gemeente. Het wijst zich vanzelf en is gebruiksvriendelijk. De GPS doet automatisch zijn werk en bepaalt waar u zich bevindt. Uw bericht gaat automatisch naar de goede gemeente en krijgt antwoord. Buurtbemiddeling nodig? Praten is altijd beter. Maar als je een conflict met je buren hebt, kun je ook een beroep doen op Buurtbemiddeling Venlo. Telefonisch bereikbaar via tel. 077-3558840, of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Onderhandelingen overname kringloopwinkel “Het Pakhoes”

 

Ons raadslid Marjan Schuman kreeg uit haar netwerk informatie van werknemers en vakbond dat “Het Pakhoes” van WAA zou worden overgenomen door een commerciële partij. Daarbij zouden maar 30 werknemers overgenomen worden van de 60 kwetsbare WAA werknemers die daar nu werken. Daarop stelde zij vragen in raadsvergadering van 27 mei jl. aan wethouder Testroote die verantwoordelijk is voor de veranderingen die gaande zijn in Wet Sociale Werkvoorziening.

Marjan Schuman: “Het bieden van een zinvolle werkomgeving aan hun WSW werknemers is een van de eerste taken van de WAA.

1.  Welke baangarantie hebben de werknemers die niet worden overgenomen door de    

     commerciële partij?

2.  Welke baangarantie hebben de werknemers die wel worden overgenomen als het niet lukt  

     bij de nieuwe werkgever?

3.  Hoe staat het met de borging van het hergebruik van materialen in “Het Pakhoes”?

4. Veel mensen met weinig inkomen zijn aangewezen op “Het Pakhoes” dat gebruikte maar

     nog steeds bruikbare goederen tegen een lage prijs te koop aanbiedt.

     Hoe is dit geborgd?”

De antwoorden waren als volgt :

er kon niet worden ingegaan op de oplossingen voor werknemers die niet worden overgenomen door een derde partij, aangezien men nog in de intentiefase van de onderhandeling zit. Er zal met de doelgroep zorgvuldig worden omgegaan. De derde partij voert in diverse gemeenten vergelijkbare taken uit op het gebied van kringloopwinkels. Hij lijkt dus een logische partner om de functies van Het Pakhoes over te nemen. VenLokaal wil de vinger aan de pols houden voor deze kwetsbare groep werknemers. Marjan vroeg om geïnformeerd te worden als er meer definitieve plannen lagen. De antwoorden waren weinig concreet. Toch is er ook reden tot tevredenheid. De WAA kreeg aandacht in raad en publiek op tribune.

 

 

Venlo: het paradijs ?

 

Raadslid Luud Pieko is net terug van drie weken vakantie op Sri Lanka. “Als je hebt rondgereisd met het openbaar vervoer derde klasse en hebt overnacht in “Bed & Breakfast” bij  lokale inwoners thuis dan krijg je een goede indruk van zo’n land. De treinen zijn véél slechter dan de Fyra in Nederland, de straten zijn véél minder opgeruimd dan in Venlo, de sociale zekerheid is véél minder goed, zo niet geheel afwezig, dan in “Holland”. Als je daar rondreist dan zie je hoofdzakelijk lachende mensen. In Nederland, waar het véél beter geregeld is, zie je veel minder lachende mensen op straat. Ik ben er van overtuigd dat het in Nederland echter goed wonen en leven is.

Een groot deel van de bevolking verdient het inkomen door de visvangst op zee. In 2006 raasde een Tsunami over Sri Lanka en vernietigde een groot deel van het eiland; zo ook de grote hoeveelheden vissersbootjes. Iedere bron van inkomsten was plotseling verdwenen. Vanuit de hele wereld werden inzamelingsacties gestart. Nou hoor je vaak cynici zeggen dat het geld in de zakken terecht komt van de verkeerde mensen en dat hulp geen zin heeft. Slenterend langs de stranden van Sri Lanka zie je vissersbootjes liggen met naamplaten erop: “Marieke2, Paris5, Henkel3” maar ook “Seacon3”. Hulp en geld inzamelen werkt dus wél; Seacon Venlo heeft - zover ik kon waarnemen - dus minimaal 3 vissersboten gedoneerd, waardoor de vissers weer de zee op konden. Goede zaak Seacon !”

 

Sporen van een spoor

 

Als je denkt aan kleiwinning en pannenfabrieken, dan denk je aan Tegelen en Belfeld. De klei werd langere tijd met een trammetje naar de dakpannenfabrieken gebracht in de dorpen. Dat ging over smalspoor, dat grotendeels langs de gewone weggetjes liep. De kleikarretjes werden eerst door paarden getrokken en later door locomotieven. Zowel in Tegelen als Belfeld liepen van west naar oost aardig wat kilometers smalspoor. Daar zie je niets meer van terug, het is allemaal weg. Hoewel…als je goed zoekt, kom je hier en daar nog een paar honderd meter tegen, overwoekerd door gras en struiken. Zoals hier bij de Heideweg in Tegelen, restant smalspoor, Tegelen smalspoor eind jaren 50, Belfeld, Broekstraat.

 

Zwerfvuil Venlo-Noord een behoorlijk probleem

 

Samen met collega raadsleden stapt Marjan Schuman binnen bij Sef Janssen van het wijkoverleg Venlo-Noord in de Witte Kerk en ontmoet Daatje de ondersteunster, Fred Baars, de kwartiermaker en een deel van het Sociale Wijkteam. Het grootste deel van de wijk ligt er goed bij: nieuwe huizen, verzorgde straten. Dat weet Marjan al van haar wandelingen die ze daar af en toe maakt. Bij een serie oude naoorlogse flats waar minimale huren worden betaald en waar- hoe kan het anders - mensen wonen die een minimaal inkomen hebben, is het anders. Ze brainstormen hoe het probleem kan worden aangepakt. Containers plaatsen en gratis in laten storten? Een opruimactie opzetten met de buurt? Meer opruimen door de gemeente? Sef vertelt dat er altijd een percentage mensen is  die 'zoe weinig in ut kupke hebbe, det ut eur, ondanks gooie wil, gewoen neet luk.' Fred Baars, kwartiermaker, gelooft in het principe van verbindingen leggen. Samen een kerstboom plaatsen in de wijk bracht mensen in contact. Nu staan ze elkaar bij met zaken als boodschappen doen, koken voor elkaar en zij maken weer een praatje. Er zijn goede zaken tot stand gekomen. Wie weet, denkt Marjan, kan er samen opgeruimd worden, als de gemeente faciliteert. We hebben de oplossing niet paraat.  We gaan een volgende bijeenkomst organiseren met betaalde en onbetaalde professionals. Marjan zal de problemen bij onze fractie bespreken. Ze weet dat onze hele fractie zich zorgen maakt om de vervuiling die op een aantal plaatsen in onze stad schrikbarend begint te worden.
De volgende dag rijdt Marjan met haar auto bewust langs de rijen flats: het is erg.

 


DAT WAS HET WEER! TOT OVER 3 MAANDEN!

COLOFON

Deze nieuwsbrief kwam tot stand door de inbreng van velen, waarvoor dank. 

 

            

Redactie bestaat uit Leon van den Beucken en Luud Pieko, beiden raadslid in Venlo.

 

Lay-out:  Anton Vos

De volgende nieuwsbrief komt eind september 2015 uit.

Kopij insturen vóór uiterlijk: 10 september 2015

Naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

of:    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.